lördag 22 oktober 2011

Tandborst-hysteri


Som den tandläkar-familj jag kommer ifrån, hade jag naturligtvis med mig tandborstar till alla barnhemsbarnen, samt ett par tuber tandkräm. Dessa delade jag ut idag inne i barnhemmet. Barnen blev som tokiga, sprang hoppande ut på gatan med sina inplastade tandborstar i högsta hugg och bytte färger med varandra. Resultatet blev att det inom någon minut trängde sig in ett tiotal fattiga personer i huset som hade passerat ute på gatan och förstått att det var tandborstutdelning.

De knäppte sina händer och bönade och bad om att få en tandborste "Please, I have three children. We are very poor, we do not have any toothbrushes". Jag ville inget hellre än att ge dem vars en, men tandborstarna var slut tyvärr. Det kändes hemskt när de med nedböjda huvuden gick därifrån.


Familjen berättade att de förra året såg till att få en massa hälsovårdsartiklar, typ tvål, tandborstar, tandkräm osv från olika företag och sedan gjorde ca 200 hygien-kit som de delade ut vid kliniken där vi också delar ut mat till de fattiga. Folk hade nästan börjat gråta av tacksamhet.

Och vi som står i affären hemma och väljer om vi ska ha pumptvål med honung eller aloe vera, och så blir folk så glada för ett pyttelitet hygienkit med de mest basala artiklar i.

Annars hjälpte vi till på ett event i en dålig stadsdel idag. Det ser hyfsat fint ut på ytan, men det försiggår tydligen värsta narkotikahandel där och riktigt otäcka saker händer, så det är väldigt få som vill bo där. Det ligger en massa nybyggda ettor och tvåor där och de familjer som tjänar under 3000 Rand per månad (2200 kr) får subventionerad hyra av staten för att bo just här, så på så sätt är det ett bra alternativ för många ändå.

Nu hade en annan välgörenhetsorganisation gjort en ansträngning för att göra området lite roligare för barnen som bor där, så man har målat en lång vägg med glada motiv på. Det vi gjorde idag var att barnen fick sätta sina handavtryck på väggen och sen fick de vars ett äpple, en läsk och ballongfigur. Redan en halvtimme innan vi började ringlade kön lång av förväntansfulla barn som vid dagens slut såg väldigt nöjda ut, så det känns som att det blev en lyckad dag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anna!
Det är så roligt (och sorgligt förstås) att följa din resa och dina berättelser om barnhemmet och allt som händer. Jag kan inte låta bli att tänka på om det finns något vi kan göra för dessa barn här hemifrån? Du som nu finns på plats vet säkert ett sätt där saker/pengar kommer fram och verkligen används på bästa sätt. Vad kan vi göra för att hjälpa till?
Kram
Malin

Anonym sa...

ang tandborstarna kan jag inte mer än säga: suck!

Anonym sa...

Hej Anna!
Kan vi sätta in en slant på ditt konto, som du kan använda efter bästa förmåga för att göra något för barnen medans du är kvar därnere. Maila ditt kontonummer - tack. Kramar Håkan o Ann-Mari