onsdag 16 november 2011

Trafik


Trafiken här i Sydafrika är verkligen ett kapitel för sig. Till att börja med, så är ett för mig, något annorlunda fenomen här i Eastern Cape (kan ju ännu inte uttala mig om hur det är i övriga delar av landet) att det är fullt av folk längs med vägarna som står med skyltar och liftar. Verkligen, det är stora grupper som står överallt. Sedan kör de flesta ju här med öppna pick-uper och dessa är alltid överlastade med folk som står upp på flaket och åker med. Förutom att det ser otroligt obekvämt ut så ser det fullkomligt livsfarligt ut.

Ännu märkligare är dock att det går folk längs med hela motorvägen, åt alla möjliga håll. Vi brukar till exempel möta en man på morgnarna som kommer gående med sin skottkärra lastad med kvistar. Då och då svischar man även förbi en cyklist. Jag förstår inte riktigt vart alla kommer ifrån och vart de är på väg, men det jag har fått berättat för mig är att det är den rakaste och snabbaste vägen mellan outvecklade områden, så ska man gå, går det fortast att göra det just här. Ännu värre är det dock med alla de som springer tvärs över de fyr-filiga vägarna för att komma till andra sidan. Speciellt eftersom detta nästan alltid uteslutande är fattiga människor i kåkstäderna som oftast har druckit alkohol.

Jag har redan pratat med två personer som kört ihjäl folk som sprungit över motorvägen, något som händer så ofta att folk knappt ens reagerar längre på om man berättar att detta är något man gjort. Man åtalas då för "man slaughter", men oftast skrivs fallen av direkt, eftersom det ju faktiskt är förbjudet att både gå och cykla på motorvägen. Trots förbudet verkar det vara sällan (aldrig?) som polisen faktiskt försöker göra något åt situationen.

Men efter att ha hört talas om "the 5 Rand police man", så känns det inte så otippat. The R5 cop huserar här i East London och kör enligt rykten runt till alla taxibilar två gånger i veckan och samlar in 5 Rand från var och en av dem. De som betalar behöver inte oroa sig för att den veckan åka fast för en enda trafikförseelse, oavsett vad detta skulle vara. Värre ligger de till som inte betalar. Polisen sägs tjäna enorma summor på den här affärsverksamheten. Och just så här korrupt verkar det vara i alla möjliga led och delar i det sydafrikanska samhället.

Motorvägen av väldigt hög kvalitet. Värre är det med landsvägarna som oftast har enorma hål som inte är utmärkta på något sätt, vilket naturligtvis förstör bilarna fullständigt om man kommer för fort. Flera av hålen är så stora nämligen att de inte ens går att parera. Istället för att fixa hålen har Sydafrikas motsvarighet till Trafikverket upprättat ett system där man kan begära att få pengar för skador på bilen som uppstått till en följd av dessa hål. Men återigen, TIA (This is Africa): således är det ett system som många känner till, men som få faktiskt har fått ut någonting ifrån.

I övrigt är ett av de största problemen att så otroligt många här kör berusade. Det är mer regel än undantag och väldigt olikt från Sverige. För ett par veckor sedan körde en man här utanför East London över 5 elitlöpare som var ute och sprang längs med vägen. Alla löparna dog, men föraren märkte inte ens att han hade kört in i något. Sådana här olyckor hör man om varje dag.


Viss oaktsamhet/klantighet råder också (notera skylten i bakgrunden...) och alkohol var säkerligen med i bilden även här.

Imponerande hur man lyckas med det här...!

1 kommentar:

Anonym sa...

Anna, vilken fantastisk samhällsreporter du har blivit. Orädd och kritiskt granskande av såväl politiska som allmänna frågor i samhället. Hur har du kunnat få ett sådant nätverk av informationskällor på så kort tid? Du ger oss rappa och knivskarpa beskrivningar av landet där borta. Ditt engagemang och dina känslor för dessa barn är gripande och gör dina reportage både personliga och rörande. Vi imponeras också av din enorma handlingskraft och den respekt som du verkar mötas av i staden. Att sedan ungarna avgudar dig är inte så konstigt. Det gör vi också. Kram Ann-Mari och Håkan