onsdag 2 november 2011

Pyssel och skolmaterial



Mycket av kvällarna här går som sagt åt till att göra skolmaterial och olika projekt barnen kan göra på daghemmet. Vi använder oss framförallt av en väldigt bra sida på nätet där det finns en massa material och idéer som man kan göra med barn. Första gången jag var inne på sidan (www.enchantedlearning.com) tyckte jag att den var fantastiskt bra och användbar. Det tog dock inte lång tid innan jag insåg att så inte alltid var fallet; att hitta lämpliga projekt för barn som är utfattiga och föräldralösa är lättare sagt än gjort.

Till exempel kan man på sidan om blomsterfigurer få ett tips om hur man gör en fin blomma att sätta längst ut på sin penna - funkar inte eftersom barnen inte har pennor.
Man kan göra färgglada och fina födelsedagskort - funkar inte eftersom barnen inte vet när de fyller år och de knappast någonsin lär ha ett kalas.
Det finns en massa pyssel som innefattar tomma hushållsrullar och annat som kan tyckas självklart att ha ett överflöd av i ett vanligt hushåll, men allt sånt där existerar inte i kåkstaden.
Man kan plocka blommor, pressa och använda på namnkort - funkar inte eftersom det enda som finns i "naturen" (dvs lermarken) i kåkstaden är urdruckna plastflaskor och andra sopor. Det växer inte ens gräs där.
Det finns tips om hur man göra fina morsdags-kort - funkar uppenbarligen inte eftersom hälften av barnen på daghemmet är föräldralösa osv.

Dessutom har vi ju minimala medel att jobba med.

Igårkväll färgade vi pasta som barnen fick trä halsband av idag. Det är verkligen värt allt förberedande dock, för man märker att barnen tycker det är så roligt att göra saker, oavsett vad det är för litet projekt. Dessa vilda barn var fullt koncentrerade och mer eller mindre knäpptysta medan de satt och plockade med sina "pärlor" och färdigställde sina halsband (vilket var optimalt också eftersom de då inte upptäckte musen som sprang runt i klassrummet...).

Vi jobbar även mycket med så kallade "flash cards" som vi gör själva. Det är ett väldigt bra sätt att via bilder lära barnen de engelska orden och man kan använda dem på en massa olika sätt.

Men som sagt, här går man inte och köper färdigt material eftersom det är alldeles för dyrt, utan istället sitter vi och pysslar med detta själva.

I övrigt är vi lite oroliga hur det ska gå med vår matlagning här hemma. Vi räknar med att gasen till spisen och ugnen snart kommer ta slut och har därför försökt köpa mer. Det visar sig helt plötsligt att det är omöjligt att få tag på här i stan. Sen fick vi höra att det tydligen är detsamma både i Kapstaden och i Johannesburg, så det verkar mer eller mindre som att hela Sydafrika har brist på gas. Ingen kan säga heller när det kommer mer. Som vanligt i SA är detta inget som tas upp i nyheterna och oavsett vad det gäller är folk vana vid att bara vänta och se. Lyckligtvis har vi både micro och vattenkokare, så vi lär ju klara oss ett tag i alla fall.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anna!

Det här är verkar ju vara till och med mer omtumlande upplevelse än att försöka sälja in produktchefsideer till solstrålar som Henrik Billing och Peter Hagelin!

Mycket imponerande!!!!!!!!!!

/Ena solstrålen

PS Hur gick det för Cola & Blandat... :-)

Anna sa...

Hahaha!

Så roligt att höra ifrån dig! Tja, det är väl nästan hugget som stucket vilket som är det mest utmanande där ;)

Och jodå, G&B Kola gick utmärkt...(den lilla tid den fanns ute, hrm...) ;)

Tackar för kommentaren och ha det så bra!

Anonym sa...

Precis så gjorde vi i svenska skolor också till långt in på 90-talet.Skillnaden var att man fick rita och skriva allt för hand.Jobbigt men fungerar mkt bra.
Fröken