tisdag 8 november 2011

Produktiv dag


Idag känns det riktigt bra! Med hjälp av de donerade pengarna har vi fått mycket långsiktiga saker gjorda:

- Efter att ha pratat med en VVS-firma fick vi reda på vad vi kunde göra med tvättmaskinen för att försöka fixa den, och vi tror att vi lyckades laga den nu, till allas glädje.

- Vi inhandlade kemikalierna till toaletterna och hällde i. Så ska vi prata med kommunen och se om vi kan få en sån där pumpbil (eller vad det nu heter) att komma och tömma toaletterna om en månad när allt har lösts upp. Ska även prata med kommunen och se om vi kan få subventionerat och inbokat så att de kommer och tömmer ca en gång i månaden. De donerade pengarna räckte också till att köpa fler kemikalier, så att de har till nästa gång och så att förhoppningsvis de inte hamnar i samma situation igen.

Kålen har tagit sig finfint.
- Planteringarna som vi gjorde ser jättebra ut. Enda problemet är att det är jobbigt för barnen att vattna, eftersom de måste springa över till barnhemmet och hämta vatten hela tiden (planteringen är utanför daghemmet). Dessutom bidrar detta ju till ökade vattenkostnader för barnhemmet. Vi har därför skaffat en enorm tunna och stuprör, så att regnvattnet från taket på daghemmet ska kunna rinna ner däri och så att detta sedan ska kunna användas för vattning av grödorna.

- Vi införskaffade lås till skåpen på daghemmet så att vi ska kunna lämna leksaker där, så att barnen ska ha något att göra de dagar då det inte är någon från projektet där. Eftersom släpar hem alla leksaker idag, har de ju bara att göra just när vi är där.

- Vi köpte också pålar, cement och tvättlina, så att vi ska kunna göra ett ordentligt ställe för dem där de kan hänga sin tvätt.

Dessvärre räckte inte förlängningssladden vi hade med oss ända hem till barnhemmet (det finns ju ingen ström på daghemmet), så vi får montera upp både hyllorna och skruva fast låsen en annan dag.

Glädjande nog användes dricksvattenbehållarna när vi kom idag, så det verkar ha lyckats! Barnhemsbarnen fick sina muggar och blev överförtjusta och daghemsbarnens muggar ska vi färdigställa imorgon.


Analisa har vit lera i ansiktet. Detta är väldigt vanligt
bland både vuxna och barn, för att förhindra att de ska solbrända.

Barnen är så himla gulliga. När man kommer på morgonen kommer alltid minst ett 20-tal springande mot en och står i grupp om ens ben och kramar en. Idag sa de också i kör "Godmorgon miss Anna", vilket var ett enormt framsteg eftersom de normalt säger "Godmorgon mlungo" och "mlungo" anses vara ett fult ord som de inte få kalla oss vita för. Det tog sex veckor, men ett framsteg likaväl.



I övrigt var det mer eller mindre kaos på daghemmet idag med, eftersom den ena läraren fortfarande är sjuk. Det är alltid några barn som ligger och gråter någonstans för att de blivit slagna av något annat barn eller ramlat, men när det bara är Gloria där hinner hon förstås inte göra något åt saken. Så de ligger där och gråter och antingen kommer ett annat barn fram och tröstar, eller så får de klara sig själva.

När vi kom hade hon stängt in 11 småbarn i det ena skjulet, så de fick klara sig bäst de ville där inne, och en av småttingarna som inte kan gå än hade hon satt i en spjälsäng för dockor, för att hon skulle slippa bära runt på honom.




Men de flesta barnen är glada mest hela tiden. Som den här lilla 2-åringen, som ler sitt härliga lilla leende mest hela tiden, som älskar att kramas och ger en blöta pussar på kinderna.

Ikväll var vi på bio igen. Mat, kläder och bensin kostar ungefär som hemma, något billigare, men som jag nämnt innan är alkohol extremt billigt och bio likaså - 22 kr för att se de nyutkomna filmerna!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anna!
Lika spännande var dag att läsa dina texter. Du skriver så fantastiskt bra. Är det du som tar bilderna. I mina ögon håller de proffsklass!
Kram
Håkan

Anna sa...

Hej Håkan!

Stort tack - så roligt att höra! Och ja, det är jag som tar bilderna (ja förutom de där jag är med själv då...). Fast jag använder pappas fina kamera, så det är inte särskilt svårt :-).

Hoppas allt är bra med er!

Kram
Anna

b t sa...

Hej Anna!
Onsdag,9 nov.
Har läst din blogg och är förundrad över allt du/ni kan göra med små medel.Och så fort veckorna har gått! Vilken insats och vilka minnen du tar med dej hem.
I Skåne glimtar solen fram och Sac och jag har varit ute och nu ligger han i sin favoritfåtölj.
Kram Birgitta