fredag 11 november 2011

Precious

Precious är 5 år men så liten och späd att hon ser ut som en avmagrad treåring. Hon slutade i princip växa för ca två år sedan eftersom hon lider av Fetal Alcohol Syndrome (FAS), dvs hennes mamma drack alkohol under hela graviditeten, vilket skadat Precious på alla möjliga tänkbara sätt; förutom påverkan på längd och vikt, är hon hyperaktiv, har problem med synen och balansen, inlärningssvårigheter, svårt med sociala kontakter osv.

Precious mamma bor i kåkstaden bara en liten bit bort, men Precious vet inte om att det är hennes mamma. Mamman är fortfarande alkoholist och födde för en månad sen en bebis till. Inget av barnen har någon närvarande pappa. Det nya barnet var ännu mer skadat vid födseln och läkarna skrev en rapport som gjorde att mamman nu får extra pengar av staten för att täcka ökade sjukvårdskostnader för bebisen.

Häromdagen kom hon förbi till Agnes och sa att hon inte visste vad hon skulle göra eftersom barnet är så sjukt. Att ta barnet till sjukhuset kan hon inte eftersom hon varje månad super upp alla pengarna så fort de kommer.

Idag tog vi Precious till en optiker som vi hade pratat med och som gick med på att titta på henne gratis. Han konstaterade att hon är extremt närsynt och menade att både detta och hennes sneda öga kommer rätta till sig med ett par glasögon, som han lovade att fixa.

Idag går hon på Agnes daghem, men vi har lyckats få in henne på ett riktigt daghem nästa år, vilket kommer göra henne (och flera andra barn!) gott eftersom hon idag är daghemmets lilla gäng-ledare som ställer till med en massa bus.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan då konsten att hålla intresset i bloggberättandet. Igår gick man och lade sig med ett leende på läpparna trots all missär och ikväll går man åter i säng med en undran över hur orättvist det kan vara i livet.
Kramar i mängder och ha en riktigt underbar helg! Fam Lindblom

Anonym sa...

Instämmer med föregående skrivare
MoP

Anonym sa...

Instämmer också...hoppas alltid att det ska var lite glada nyheter, men antar att så är inte verkligheten i barnhemmet. Alltid intressant att läsa det du skriver. Stackars stackars flicka och stackars den nyfödda bebisen. Kram /Annika

Anonym sa...

Fina Precious. Kram Rakel