söndag 29 januari 2012

Grillfest i kåkstaden

Äntligen lite mer äkta Sydafrika igen tack vare mina nya sydafrikanska vänner (som skjutsar mig hit och dit och planerar in en massa roliga saker hela tiden).

Igår var jag med på en stor födelsedagsfest för Neil (inga turister så långt ögat kunde nå) och sedan var vi ute på ställen dit bara lokalbefolkningen går. Hade hur trevligt som helst och hade en massa trevliga konversationer. Och nu har jag just kommit hem ifrån en annan fantastisk lokal upplevelse.

Blev hämtad kl 11 och så åkte vi till ett ställe som heter Mzoli's och ligger i Guguletu som är en kåkstad i utkanten av Kapstaden. På söndagarna har de en speciell braai (barbeque) där. Det var helt fullproppat med folk, så när vi kom dit fick vi ställa oss i kö (stod i kö i 1,5 timme i 37 graders värme. Folk var så svettiga att det såg ut som att alla hade badat) till ett slakteri, där vi sedan fick välja bland en massa olika kött och marinader. Detta fick vi sedan på en stor bricka, som vi tog med in på innergården och gav över till grillmästaren.

Sorrel, Krystle, Sherry och Hayley.
25 minuter senare kunde vi hämta köttet och även pap (en sorts sydafrikansk majsblandning, som både till utseendet och smaken påminner om potatismos) samt bröd. I äkta kåkstads-braai-anda åt vi, precis som alla andra, köttet direkt från brickan och utan bestick, men det var helt underbart gott. Och all denna mat (som vi inte ens klarade av att äta upp) fick vi för 30 kr per person.


Söndagarna i Guguletu tillbringas ute på gatan med familjen,
vänner och bekanta (och diverse öl...).


I en anliggande lokal var det ungefär 200 personer som åt, drack öl och dansade till sydafrikansk musik. Det var ett otroligt svängande och glatt party med härlig festivalstämning och det var helt märkligt att tänka sig att det var söndag, mitt på dagen - det påminde mer om en lördagskväll. Ute på gatan var det packat med folk och små stånd där man kunde handla diverse saker. Efter fem roliga timmar åkte vi hem till Krystle och svalkade av oss i hennes pool.


De senaste två dagarna har jag i övrigt utforskat Kapstaden till fots. Har bland annat hittat ett nytt favoritställe – Company's Garden som är en otroligt vacker park mitt i stan. Tydligen anlades den som en krydd- och grönsaksträdgård på 1600-talet för att alla skepp som passerade Godahoppsudden skulle få färska råvaror.

Var också en stund på stranden igår eftersom det är så himla hett. När vi åkte hem bestämde sig taxichauffören för att uträtta några ärenden på vägen, så vi fick snällt sitta och vänta i bilen, medan han var av och inhandlade diverse grejor. Tid är verkligen inget som bekommer sydafrikaner. Här hos mig har dock nedräkningen börjat - bara sju ynka dagar kvar...




Inga kommentarer: