torsdag 19 januari 2012

Knysna

Sedan igår befinner jag mig nu i Knysna (uttalas Naajsna) som är en av de största och mest populära städerna längs med den välkända Garden Route-sträckan här på Sydafrikas sydkust. Staden ligger runt en lagun och hamninloppet här är av brittiska flottan utsett som världens farligaste, eftersom den omges av två höga klippor kallade the Knysna Heads.





Idag på eftermiddagen var jag på guidad tur (gratis!) uppe på klipporna och imorse mellan 9-12 paddlade jag och en argentinsk tjej kanot (med guide) på Goukamma floden. Det var fint (återigen, verkligen fint, men inget överväldigande. Vet inte om det är jag som har blivit för kräsen efter att ha sett så mycket fint, eller om det bara påminner lite för mycket om hemma...?) och underbart varmt i vattnet (och nej, vi föll inte i, vi badade frivilligt).





Fick också lära mig mer om de märkliga fågelbona ytterst på palmbladen, som är med på bilden i mitt december-inlägg "Underbara dagar". Bona byggs av...herrfåglarna (hm, vad heter det egentligen?!). Det tar ca fyra dagar för fåglarna att bygga ett sånt bo. Sedan kommer olika tjejfåglar (okej, nu kommer jag säkert bli retad igen, för det känns som att det heter något annat), och inspekterar bona. Om en tjejfågel tycker om det flyttar hon in, men tycker hon det är fult så river hon ner det och då får hanfågeln (ja, just det, så heter det nog!) börja om från början igen. Man kanske skulle börja utvärdera män efter deras förmåga bygga/välja fina hus (syster K, med denna mall har du ju definitivt gjort ett bra val!) istället?!

Efter många ihärdiga förfrågningar kommer här äntligen en karta. Har markerat utgångspunkten East London med ett svart streck (på sydöstkusten) och övriga ställen som jag varit på och skrivit om är markerade med rött. Har även markerat Wilderness, dit jag kommer åka imorgon. Återkommer med mer info därifrån inom ett par dagar.



6 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, en sån häftig karta ! Nu ser jag exakt var du varit. Jag får nog plugga på litet. Tror du blivit bortskämd med fantastiska vyer. Tror inte jorden kan vara mycket vackrare. Jag jämför med våra lerpölar i Skåne fast.. där finns ju heller inga krokodiler
Ha de´
Mamma

Anonym sa...

Anna, du ÄR kräsen! Det ser underbart ut! Och det ÄR varmt! Jag skulle ha stickat en sådan där ullmössa som de har på Madeira till dig innan du åkte.
När du kommer hem så väljer du ett fint hus och flyttar in bara, men du väntar tills du kommer hem!!!
Kramar syster K

Anonym sa...

Tack för komplimangen. Är det första gången du gett mig en som inte handlar om min ålder? ;)
Förresten när ni nu var ute och paddlade såg ni möjligtvis någon sån där tjejfisk?

Kram från en avundsjuk svåger.

Anonym sa...

K, kan du inte fixa en näsvärmare?
E

Anonym sa...

haha, den är inte patenterad ännu och dessutom är Anna inte rätt person för den, hon skulle bli vit om snoken och vi vet ju vad hon tycker om ormar!

Anonym sa...

oj, jag glömde visst, det är ju spindlar hon inte gillar! /K